Honing

honingWij reizen met onze bijen van eind februari tot begin oktober naar drachtvelden om daar honing te winnen. Dit begint al heel vroeg in het voorjaar met de wilgendracht. Terwijl de bijenvolken nog op hun kleinst zijn, brengen wij de bijen naar buurten waar veel Wilgen voorkomen. Buiten de enorme voorjaarsontwikkeling die de bijenvolken daar doormaken, levert dit in gunstige jaren lekker wilgenhoning op. Hierna wordt er gereisd naar grotere drachten, fruit, koolzaad, blauwe bes en acacia. Na de bloei van deze drachten is er een korte “drachtpauze” waarin er voor bijen weinig te halen valt. Hierna reizen we verder naar de linde en vervolgens de springbalsemien. Als afsluiter van het honingseizoen reizen we met vele volken naar de heidevelden, voornamelijk op de Veluwe. Hier wordt een bijzondere honing gewonnen, die door sommige de “koningin der honingen” wordt genoemd. De honing van iedere dracht oogsten en verwerken we apart, zodat er een zo zuiver mogelijke honing overblijft, elk met zijn eigen eigenschappen, karakter en smaak.

Handel in honing

De honing die wij oogsten, wordt veelal verkocht in potjes. Aan particulieren, maar veelal aan winkeliers en andere bedrijven die in hun winkels onze honing verkopen.  Ook verkopen we honing aan imkers (meestal in emmers), die zelf te kort komen om aan hun eigen klantenkring te voorzien. Bij overvloedige oogsten kopen we ook honing op van imkers, die dan juist weer te veel hebben voor hun eigen klanten. Heeft u honing over? Bel ons en we betalen er een goede prijs voor.

Wat is honing?

Honing is een 100% natuurlijke zoetstof die door honingbijen wordt gemaakt, met de door hen verzamelde nectar als hoofdingrediënt. Nectar is afkomstig van bloemen en bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen. De bijen veranderen de nectar in honing door er enzymen (diastase, invertase, katalase) aan toe te voegen en door het overtollige vocht van de nectar te laten verdampen. Smaak, geur en kleur van honing variëren al naargelang de soort bloemen waar de nectar uit is gewonnen

Baby’s

Honing is een product, dat niet wordt gepasteuriseerd omdat hierdoor de natuurlijke samenstelling van honing wordt aangetast. Net als in bijvoorbeeld rauwmelkse kaas kunnen in heel zeldzame gevallen sporen van botulisme voorkomen. In het lichaam van kinderen vanaf één jaar en volwassenen worden deze sporen effectief geneutraliseerd. Zuigelingen hebben echter nog onvoldoende weerstand opgebouwd. Ons advies is dan ook om geen honing aan baby’s tot een jaar te geven. Onze honing wordt steekproefsgewijs onderzocht op botulisme.

Gezond

Honing is erg gezond en heeft soms heilzame werkingen. Iedere honingsoort heeft zijn eigen eigenschappen. Zo is thijmhoning erg goed tegen verkoudheid, is koolzaadhoning goed voor de nachtrust en heeft heidehoning een gunstige invloed op het zenuwstelsel. Honing staat bekend als natuurlijk antibioticum. Dit komt onder andere door de hoge concentratie aan suiker en het voorkomen van waterstofperoxide, dat door een suikerafbrekend enzym in de honing wordt aangemaakt. Verder bevat honing ook een antibacteriële proteïne, die ook een functie in het afweersysteem van bijen vervult. Honing wordt in het menselijk lichaam te snel afgebroken om daar als antibioticum te kunnen werken. Op de huid zou hij echter wel soelaas kunnen brengen.Er wordt tegenwoordig om die reden dan ook klinisch onderzoek gedaan naar het gebruik van honing ter bevordering van de wondgenezing

Kristalisatie en bederf

Echte honing kan kristaliseren. Dit is een volkomen natuurlijk proces dat niet voorkomen kan worden. De ene soort honing kristaliseert sneller dan de andere, dit is heel verschillend. Om honing weer vloeibaar te maken, kan ze het best in warm water (niet heter dan 40 graden) gezet worden, of een paar dagen op de verwarming of een andere warme plek. Door honing in het licht te zetten kan de kleur veranderen. Dit doet niets af aan de smaak. Pure honing bederft nauwelijks. Er is honing gevonden in Egyptische koningsgraven die nog geschikt was voor consumptie

Honing met een diepere betekenis

Honing heeft in veel culturen een zuiverende betekenis vanwege zijn zoetheid. In het oude China was honing al bekend als zoetmiddel in de brede zin van het woord; het was dan ook een symbool voor seksueel genot. Ook in Indiase mythen speelt honing een belangrijke rol.