Propolis

PROPOLIS

HET NATUURLIJK ANTIBIOTICUM DAT EEN EREPLAATS VERDIENT IN UW HUISAPOTHEEK!

Propolis is een natuurlijk antibioticum wat de bijen verzamelen uit knoppen van bomen (vooral Populieren en naaldbomen). Het woord propolis betekend letterlijk “voor de stad” , hiermee word verwezen naar het oude Griekenland waar muren voor de stad gebouwd werden zodat indringers niet binnen konden komen.

Bij bijen werkt dit precies zo, ze gebruiken het als afweermechanisme en als een soort kithars om kieren en naden in de kast mee dicht te maken.

Hoewel de gunstige invloed op de gezondheid van propolis al in de oudheid bekend was – Egyptenaren en Grieken gebruikten het al – is de herontdekking van propolis iets van de laatste jaren. Pas in de zestiger jaren kwam het onderzoek naar de eigenschappen van propolis goed op gang, eerst in Oost-Europa en later ook in de Scandinavische landen. Het bleek al spoedig dat niet alleen de bijen, maar ook de mens kan profiteren van de veelzijdige gezonde eigenschappen van propolis.
Propolis is een natuurproduct dat in velerlei opzicht kan bijdragen aan herstel van het lichaam na ziekte. Zelfs zoveel dat een van de herontdekkers van propolis eens in een lezing zei: “Er is bijna geen ziekte te bedenken waarbij het niet de moeite waard is om propolis te proberen.”

Gebruik

Propolis is weldadig voor de huid en kan daarvoor zowel uitwendig als inwendig worden toegepast. De stof bevordert een frisse adem, en reinheid van de mond- en keelholte (10 druppels op lauw water, gorgelen en doorslikken of enkele malen per dag 1 tabletje opzuigen) en zorgt voor een goede bloedcirculatie. Ook draagt propolis mild en natuurlijk bij aan het behoud van een goede blaas-, nier- en prostaatfunctie, helpt het bij ongemakken rond de menstruatie en houdt het spieren en gewrichten soepel en sterk. Propolis is ontstekingsremmend en goed voor een verhoogde  weerstand.


propolisPropolis is er in tabletten, tinctuur, olie, crème en capsules.

Propolistabletten

Ter verhoging van de weerstand en ter stimulatie van de bloedsomloop: 3 x per dag één tablet opzuigen; naar behoefte kan dit worden verhoogd tot max. 1 tablet per 2 uur. Voor de reinheid in de mond en om de spijsvertering gezond te houden 3 maal daags 1 tablet opzuigen.   (per tablet 30 mg propolis).

Propoliswater

Propoliswater is een genot voor uw ogen. Ook helpt het heel goed bij oogontsteking en gevoelige of geïrriteerde ogen. Het is te gebruiken door 5 druppels propoliswater aan lauw water toe te voegen en het oog ermee spoelen. Ook is propoliswater  geschikt voor een vrije ademhaling en houdt het hoofd helder. Deze verdunde propolis (in waterige oplossing) kan  ook  direct in de neus gedruppeld worden, zonder dat het irriteert. 3x daags enkele druppels in beide neusgaten is voldoende.

Propolistinctuur

Tinctuur is goed tegen keelpijn en gaat infecties en ontstekingen in het lichaam tegen.

De huid kunt u behandelen door deze plaatselijk aan te stippen met een wattenstokje met tinctuur of deze dan toe te passen als bij jodium.

Propoliscapsules

Propoliscapsules bevatten elk 200 mg propolispoeder ondersteunen de lever-, gal- en prostaatfunctie en verbeteren de bloedcirculatie (bij het laatste ook in combinatie met uitwendig gebruik van propoliszalf of -olie). Ze houden mede het goed functioneren van spijsverterings- en uitscheidingsorganen op peil.

Afhankelijk van de behoefte kunt u 3 à 6 capsules per dag nemen met een vermindering naar 1 à 2 capsules per dag.

Propoliscrème

Propliscreme is vooral een geschikte toepassingsvorm voor de huid. De crème stimuleert de groei van nieuw weefsel en verhoogt de weerstand tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het is ontstekingsremmend en trekt ontstekingen en vuil uit de huid. De crème kan in dunne laagjes worden aangebracht brengen en daarna licht ingesmeerd of zo nodig op een gaasje of pleister

Propolisolie

Propolisolie is naast toepassing voor de huid eveneens nuttig voor het oor en voor spieren en gewrichten. U kunt dan het bewuste lichaamsdeel insmeren met olie en afdekken met een gaasje of een oud kledingstuk (i.v.m. vlekken).

Propoliswater

Propoliswater is  geschikt voor een vrije ademhaling en houdt het hoofd helder. Deze verdunde propolis (in waterige oplossing) kan bij verkoudheid  ook  direct in de neus gedruppeld worden, zonder dat het irriteert. 3 x daags enkele druppels in beide neusgaten is voldoende.


Let op:
Propolis kan de werking van bloedverdunnende middelen (acenocoumarol, sintrom, fenprocoumon, marcoumar) versterken, waarschuwt de trombosedienst. Dit is gebleken bij het regelmatig bloedonderzoek bij gebruikers van bloedverdunnende middelen. De trombosedienst beveelt propolis aan maar raadt gebruikers van bloedverdunnende middelen om na een week propolisgebruik hun bloed te laten controleren door de trombosedienst.