Bijengif

Vrouwtjesbijen (werkbijen) en de koningin hebben aan het achterlijf een angel die naar buiten gestoken kan worden. Dit is eigenlijk een legboor waarmee alleen de koningin eitjes legt maar waarbij de bijen kunnen steken. Aan de angel hangt een druppeltje vloeistof, het bijengif. Dit word in fe gifklier van de bijen gemaakt en in een gifzakje aan de achterkant van de angel opgeslagen. Bij een steek word het gif via de angel uit het zakje in het slachtoffer gepompt. Bij een mens blijft de angel in de huid steken omdat er weerhaakjes aanzitten. De angel blijft dan doorpompen. Het is ook altijd zaak dat u nadat u gestoken bent zo snel mogelijk de angel verwijdert.

Werking en bijwerking

Bijengif geeft energie, beïnvloedt de zenuwfuncties en werkt positief op spieren, pezen en gewrichten. Er wordt onderzoek gedaan naar het resultaat van de behandeling met bijengif op mensen met MS. De resultaten hiervan zijn tot noch toe zeer positief.

Het effect op de zenuwen wordt veroorzaakt door de stimulering van hormoonproductie door de bijnierschors. De werkzaamheid kan worden vergeleken met die van voedingsmiddelen met werkzame stoffen, zoals koffie. Een teveel ervan kan leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen, te veel of te weinig urineren. Bijengif is niet aan te raden bij suikerziekte en nieraandoeningen.

In Europa is het innemen van bijengif voor therapeutisch gebruik bekend sinds het midden van de 19e eeuw. Het werd toen vooral gebruikt in de homeopathie. Bijengif komt echter al veel langer voor in de volksgeneeskunde in de vorm van bijenaftreksels en verpoederde bijenangels. In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn er voor het eerst bijengiftabletten geproduceerd, maar deze zijn nooit in de handel gebracht.

Allergie

Allergie voor bijengif in capsule of crème is zeer zeldzaam, en voor zover wij weten, niet beschreven. Bij het injecteren van bijengif door middel van een bijensteek is er echter wel een reële kans op een allergische reactie. Deze wordt in hoofdzaak veroorzaakt door de kliervloeistof waarin het gif is opgelost en niet door de werkzame bestanddelen

Bijengifcapsules

Bijengifcapsules zijn te beschouwen als een voedingssupplement. Ze bevatten een minieme hoeveelheid gezuiverd bijengif, dat door de mond kan worden ingenomen. Eén capsule bevat 0,1 mg gezuiverd bijengif (Apium venenum) van honingbijen (Apis mellifera). Deze hoeveelheid komt ongeveer overeen met de gemiddelde hoeveelheid gif van een natuurlijke bijensteek en wordt aangeduid met 1 steekequivalent. Overige ingrediënten zijn vitamine C (ascorbinezuur) en cellulose. De capsule zelf is van gelatine met een vrijwaringcertificaat voor BSE. Het totale gewicht van de capsule met inhoud is ongeveer 250 mg.

Oraal gebruik van bijengif

Het is raadzaam met één capsule per twee dagen te beginnen, totdat men er zeker van is dat deze goed verdragen wordt. Bij ongewenste bijwerkingen dient men een arts te raadplegen. De meeste mensen ondervinden pas effect bij één of meer capsules per dag en sommigen gebruiken er 10 per dag.

Na drie weken kan men één of twee weken stoppen, zoals dat ook in de bijensteektherapie (“bee venom therapy”, BVT) wordt aanbevolen.

Bijengifcrème

Bijengifcrème maakt spieren en gewrichten soepel en helpt heel erg goed bij spierpijn. Tweemaal daags insmeren volstaat.